Naše odpovědi v Novostrašeckém měsíčníku 12_2014

NS měsíčník 2014_12Na začátku listopadu ještě před konáním ustavujícího zastupitelstva Nového Strašecí nám redakce Novostrašeckého měsíčníku zaslala tři dotazy, týkající se letošních voleb a našich cílů v komunální politice v nasledujícím čtyřletém období. Tuto aktivitu velmi vítáme a naše odpovědi, které jsou již od 1.12. publikovány v prosincovém vydání měsíčníku, překládáme veřejnosti i na našich webových stránkách:

Jak vnímáte výsledek letošních komunálních voleb? Překvapil vás jejich výsledek?

Počet hlasů pro naše volební sdružení KDU a Strany zelených odpovídá našemu očekávání a tímto ještě jednou velmi děkujeme voličům za důvěru a podporu. Byli jsme připraveni pokračovat v koaliční spolupráci s ČSSD a MPR-RPM tak, jak tomu bylo v minulém volebním období, nicméně vítěz voleb s námi povolební jednání překvapivě ukončil a rozhodl se s KDU a SZ ve vedení města dále nespolupracovat.

Co je teď vaší hlavní prioritou v politice? Co hodláte v příštích čtyřech letech prosazovat v zastupitelstvu?

Co budeme v zastupitelstvu prosazovat, vychází z našeho volebního programu zveřejněného v plné verzi na www.kdu-ns.cz. Témata našeho programu byla pečlivě diskutována uvnitř užší skupiny sdružení, kde názorová shoda členů je podmínkou týmové práce.

• Určitě je pro nás důležitý průběh velkých investičních akcí města, které by z našeho pohledu měly být realizovány primárně na základě strategicky rozmyšlené potřeby města a nikoli nepromyšleně a ve spěchu pouze z titulu příležitosti vypsaných dotací. V procesu výběru, zadání i realizace projektů budeme požadovat transparentnost a zapojení odborné i laické veřejnosti. Stavby významných rozměrů zásadně ovlivňují život ve městě, často přesahují volební období a obyvatelé by měli mít možnost zúčastnit se procesu již od tvorby zadávání projektů. S tímto tématem souvisí i naše další programová priorita, kterou je aktualizace (nebo spíše přepracování) strategického plánu rozvoje města zahrnujícího také plán dlouhodobých investic.
  • Další naší důležitou prioritou je vzhled města. Budeme prosazovat jednotné principy obnovy veřejného prostoru se zapojením architektů a odborníků a nadále usilujeme o systematickou a odbornou péči o veřejnou i příměstskou zeleň.
  • Aktuálním problémem je současný stav školských zařízení, kdy kapacita mateřských školek je nedostatečná a kvalita školního prostředí neuspokojivá. Přestože si uvědomujeme potřebu tuto situaci řešit rychle, bohužel nemůžeme souhlasit se způsobem zahájení přípravy dostavby školního areálu, kdy odstupující rada města na svém posledním zasedání odhlasovala zpracování architektonické studie přestavby areálu základní školy a gymnázia za nemalé peníze, a to nejenom bez diskuse se zastupiteli a veřejností, ale dokonce bez zapojení poradního orgánu rady města v oblasti školství (školská komise). Budeme také u tohoto konkrétního projektu s dopadem na desítky let požadovat zapojení veřejnosti, odborníků a všech zúčastněných, kterých se téma školy dotýká.

Co by mělo být prioritou nového vedení města?

Protože jsme náš volební program poctivě připravovali dle našeho nejlepšího vědomí s ohledem na potřeby našeho města, budeme spokojeni, pokud priority nového vedení města budou s tímto programem v souladu. Samozřejmě jsme připraveni konstruktivně i kriticky posuzovat jednotlivé kroky vedení radnice v zájmu zdravého rozvoje a spravování našeho města.