Martina Kotyková: Tapety do Hamburku

Čína a další asijské ekonomiky nejprve zahltily Evropu zbožím za  dumpingové ceny, čímž poškodily evropský průmysl. Jejich zboží je často  vyráběné za podmínek, za kterých Evropan nechce a ani neumí pracovat.

Evropský průmysl byl těmito výrobky poškozen natolik, že nezaměstnanost v  některých evropských státech je opravdu velká. Výrobky vyráběné na  území evropských států nemohou být konkureceschopné, protože do  výrobních nákladů v Evropě je zahrnuto sociální a zdravotní pojištění,  ze kterého se platí školství, zdravotnictví a důchody. Všechny evropské  systémy v podstatě zaručují pro své obyvatelstvo jak vzdělání, tak péči v  nemoci i ve stáří. Nikoliv však státy v Asii. A asijské výrobky, ty v sobě výše uvedené náklady nemají. Proto jsou vždy levnější.
Úkolem EU by mělo být ochránit trhy před nefér vyráběným zbožím. Jaká je  ale prognóza za situace, kdy dluhy EU kupuje a má i nadále zájem  kupovat Čína? V současné době vlastní Čína dluhopisy, které emitovaly  členské státy Evropské unie, v hodnotě 630 miliard EUR. Kde jsou peníze,  tam je moc. Koneckonců i Bill Clinton měl ve své pracovně na zdi citát:  „Všechno je jen o penězích“.
Bude ještě Evropa vydávat rezoluce o porušování lidských práv v Číně?  Možná ano, ale bude jimi moci pouze tapetovat sklady v přístavu  Hamburku, kam se valí zboží v obrovském množství z Číny.
Evropu čeká těžký úkol nejen na poli ekonomickém – uchránit svůj průmysl, ale i v politické oblasti.
Jestliže nám Asie již nyní ovlivňuje ekonomiku, další vliv může být  politický. Současný politický systém tvořený soutěží politických stran  bude muset obstát v zátěži vlivu z Číny, a to si bohužel budeme muset  vybudovat skutečně demokratické a skutečně politické strany.
Ing. Martina Kotyková, členka CV KDU-ČSL
zkrácená verze byla uveřejněna v deníku DNES, v rubrice dopisy